Jak wrócić na siłownię po złamaniu ręki?

Pytanie na forumODP
Jak wrócić na siłownię po złamaniu ręki?
forumForum » Pytania sportowe
flagData pytania:2021-10-13 09:54:00
flagAktualizacja:2025-09-09 08:04:48
ID: 6581f01f49007

Dwa miesiące temu złamałem rękę. Nieszczęśliwy wypadek i złamanie gotowe. Przez 5 tygodni miałem rękę w gipsie. Przez ten czas prawie nie trenowałem - wiadomo, nie mogłem uszkodzić ponownie ręki. Jestem po rehabilitacji i chciałbym wrócić na siłownię. Od jakich ćwiczeń najlepiej zacząć? Jak się przygotować do powrotu, aby nie przeciążyć ręki?

Porada

Propozycja rozwiązania zakłada powrót na siłownię po złamaniu ręki w sposób maksymalnie bezpieczny, opierając plan treningowy na stopniowym zwiększaniu obciążenia i stałej obserwacji reakcji organizmu. Należy rozpocząć od ćwiczeń angażujących dolne partie ciała oraz mięśnie tułowia, wykorzystując ciężar własnego ciała lub bardzo małe obciążenia, co pozwoli uniknąć przeciążenia osłabionej kończyny. W kolejnym etapie warto wprowadzić ćwiczenia z gumami oporowymi o niskim naciągu na kontuzjowaną rękę, skupiając się na precyzji ruchu, a nie na sile. Kluczowa jest konsultacja z fizjoterapeutą, który pomoże dostosować plan do indywidualnych postępów, ponieważ unikanie bólu jest absolutnym priorytetem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close