Jak wrócić na siłownię po złamaniu ręki?

forum | Forum » Pytania sportowe | |
flag | Data pytania: | 2021-10-13 09:54:00 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:04:48 |
Dwa miesiące temu złamałem rękę. Nieszczęśliwy wypadek i złamanie gotowe. Przez 5 tygodni miałem rękę w gipsie. Przez ten czas prawie nie trenowałem - wiadomo, nie mogłem uszkodzić ponownie ręki. Jestem po rehabilitacji i chciałbym wrócić na siłownię. Od jakich ćwiczeń najlepiej zacząć? Jak się przygotować do powrotu, aby nie przeciążyć ręki?
Propozycja rozwiązania zakłada powrót na siłownię po złamaniu ręki w sposób maksymalnie bezpieczny, opierając plan treningowy na stopniowym zwiększaniu obciążenia i stałej obserwacji reakcji organizmu. Należy rozpocząć od ćwiczeń angażujących dolne partie ciała oraz mięśnie tułowia, wykorzystując ciężar własnego ciała lub bardzo małe obciążenia, co pozwoli uniknąć przeciążenia osłabionej kończyny. W kolejnym etapie warto wprowadzić ćwiczenia z gumami oporowymi o niskim naciągu na kontuzjowaną rękę, skupiając się na precyzji ruchu, a nie na sile. Kluczowa jest konsultacja z fizjoterapeutą, który pomoże dostosować plan do indywidualnych postępów, ponieważ unikanie bólu jest absolutnym priorytetem.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Kiedy wrócić na trening po covidzie? » | |
library_books Bieganie a względy zdrowotne » | |
library_books Jak poprawić wytrzymałość? » |
|