Co dać małym kotom do jedzenia?

Pytanie na forumODP
Co dać małym kotom do jedzenia?
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2021-10-21 08:41:36
flagAktualizacja:2025-09-09 08:09:25
Pytanie użytkownika

Chcąc nie chcąc zostałam kocią mamą. Moja kocica urodziła małe i je porzuciła. Mam w domu sześć małych kociąt. Nie wyrzucę ich na zewnątrz, żeby zmarzły. Czym mogę je karmić? I jak to robić. Kociaki mają może 2 tygodnie. Nie wiem czy mleko ze sklepu im nie zaszkodzi. Czy mogę je karmić mlekiem modyfikowanym, takim dla dzieci?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Problem porzuconych, dwutygodniowych kociąt wymaga natychmiastowej interwencji, kluczowe jest zapewnienie im odpowiedniego pożywienia i opieki, należy unikać mleka krowiego, które może wywołać problemy trawienne, zalecane jest specjalne mleko dla kociąt, dostępne w sklepach zoologicznych lub u weterynarza, alternatywnie można rozważyć mleko modyfikowane dla niemowląt, ale po konsultacji z lekarzem weterynarii, karmienie powinno odbywać się co 2-3 godziny, używając strzykawki lub specjalnej butelki dla kociąt, ważne jest również delikatne masowanie brzuszka kociąt po każdym karmieniu, aby wspomóc trawienie, regularne wizyty u weterynarza są niezbędne, aby monitorować rozwój i zdrowie kociąt, zapewnić im odpowiednie szczepienia i odrobaczenie, ponadto należy zapewnić im ciepłe i bezpieczne miejsce do spania, regularnie je czyścić i stymulować oddawanie moczu i kału, pocierając delikatnie okolice odbytu wilgotną ściereczką.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Problem porzuconych, dwutygodniowych kociąt wymaga natychmiastowej interwencji, kluczowe jest zapewnienie im odpowiedniego pożywienia i opieki, należy unikać mleka krowiego, które może wywołać problemy trawienne, zalecane jest specjalne mleko dla kociąt, dostępne w sklepach zoologicznych lub u weterynarza, alternatywnie można rozważyć mleko modyfikowane dla niemowląt, ale po konsultacji z lekarzem weterynarii, karmienie powinno odbywać się co 2-3 godziny, używając strzykawki lub specjalnej butelki dla kociąt, ważne jest również delikatne masowanie brzuszka kociąt po każdym karmieniu, aby wspomóc trawienie, regularne wizyty u weterynarza są niezbędne, aby monitorować rozwój i zdrowie kociąt, zapewnić im odpowiednie szczepienia i odrobaczenie, ponadto należy zapewnić im ciepłe i bezpieczne miejsce do spania, regularnie je czyścić i stymulować oddawanie moczu i kału, pocierając delikatnie okolice odbytu wilgotną ściereczką.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close