Jak walczyć z molami spożywczymi?

Pytanie na forumODP
Jak walczyć z molami spożywczymi?
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-21 08:37:24
flagAktualizacja:2025-09-09 06:29:20
ID: 6581f01f78c94

W mojej kuchni zalęgły się mole spożywcze. Najprawdopodobniej "przyszły" z ryżem. Są w każdej szafce. Co mogę zrobić, żeby skutecznie pozbyć się ich z domu? Przejrzałam szafki i wyrzuciłam rzeczy, w, których je znalazłam. Czy sklepowe pułapki są skuteczne? Macie może sprawdzone domowe sposoby na pozbycie się tych niechcianych lokatorów z domu?

Porada

Wyrzucenie zainfekowanych produktów jest kluczowym pierwszym krokiem, jednak aby skutecznie pozbyć się moli spożywczych, należy podjąć dalsze działania. Konieczne jest dokładne umycie wszystkich szafek, najlepiej wodą z octem, co pomoże zniszczyć niewidoczne jaja i larwy. Następnie wszystkie suche produkty, takie jak mąka, kasze czy makarony, powinno się przechowywać w szczelnie zamykanych, szklanych lub plastikowych pojemnikach. Sklepowe pułapki feromonowe są bardzo skuteczne w wyłapywaniu dorosłych samców, co przerywa cykl rozrodczy i pozwala monitorować skalę problemu, a dodatkowo w szafkach można rozłożyć liście laurowe lub goździki, których zapach odstrasza te owady.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close