Jak wyeliminować problem nocnego podjadania?

Pytanie na forumODP
Jak wyeliminować problem nocnego podjadania?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-21 08:34:06
flagAktualizacja:2025-09-09 09:06:24
Pytanie użytkownika

Mam pewien problem, którego bardzo się wstydzę. Cały dzień mogę być o kilku kawach, mogę nie jeść posiłków. Po prostu nie mam na to czasu. Jednak, gdy wszyscy już śpią, ja otwieram lodówkę i jem. Potrafię wędrować w nocy nawet sześć razy do lodówki. Każde przebudzenie kończy się przy lodówce. Jak wyeliminować nocne podjadanie?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W celu skutecznego wyeliminowania problemu nocnego podjadania, kluczowe jest wprowadzenie regularnych, zbilansowanych posiłków w ciągu dnia, zapobiegających nadmiernemu głodowi wieczorem. Należy skoncentrować się na pełnowartościowych śniadaniach, obiadach i kolacjach, bogatych w białko oraz błonnik, co zapewni sytość i stabilny poziom energii. Warto również rozważyć świadome zarządzanie stresem oraz emocjami, ponieważ nocne podjadanie często bywa mechanizmem radzenia sobie z napięciem, dlatego techniki relaksacyjne mogą być pomocne. Dodatkowo, ograniczenie dostępu do jedzenia w nocy, na przykład poprzez przygotowanie lodówki na dzień następny i unikanie trzymania łatwo dostępnych przekąsek, może zmniejszyć pokusę, wspierając budowanie nowych, zdrowszych nawyków żywieniowych.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W celu skutecznego wyeliminowania problemu nocnego podjadania, kluczowe jest wprowadzenie regularnych, zbilansowanych posiłków w ciągu dnia, zapobiegających nadmiernemu głodowi wieczorem. Należy skoncentrować się na pełnowartościowych śniadaniach, obiadach i kolacjach, bogatych w białko oraz błonnik, co zapewni sytość i stabilny poziom energii. Warto również rozważyć świadome zarządzanie stresem oraz emocjami, ponieważ nocne podjadanie często bywa mechanizmem radzenia sobie z napięciem, dlatego techniki relaksacyjne mogą być pomocne. Dodatkowo, ograniczenie dostępu do jedzenia w nocy, na przykład poprzez przygotowanie lodówki na dzień następny i unikanie trzymania łatwo dostępnych przekąsek, może zmniejszyć pokusę, wspierając budowanie nowych, zdrowszych nawyków żywieniowych.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close