Jak pomóc córce z bulimią?

Pytanie na forumODP
Jak pomóc córce z bulimią?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-21 08:32:01
flagAktualizacja:2025-09-09 07:20:23
Pytanie użytkownika

Od pewnego czasu przeczuwałam, że coś się dzieje z moją córką. Chudła w oczach, a zjadała naprawdę duże ilości posiłków. Nakryłam ją jak wymiotowała w łazience. Po kilku próbach rozmów przyznała mi się, że objada się, a potem wymiotuję. Chciałam ją zapisać do psychologa, żeby zaczęła terapię, ale ona nie chce o tym słyszeć. Jak jej pomóc?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Matka powinna najpierw poszukać wsparcia dla siebie, aby lepiej zrozumieć bulimię i strategie pomocy. Niechęć córki do terapii jest często spotykana, dlatego kluczowe jest budowanie zaufania oraz unikanie bezpośredniej presji. Należy delikatnie rozmawiać o jej zdrowiu, podkreślając troskę, a nie osądzanie. Warto rozważyć konsultację z psychologiem specjalizującym się w zaburzeniach odżywiania, który może doradzić, jak przekonać córkę, lub zaproponować wizytę u lekarza rodzinnego, aby omówić fizyczne aspekty choroby. Stworzenie wspierającej, spokojnej atmosfery w domu, skupiającej się na zdrowych nawykach, jest również niezwykle ważne.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Matka powinna najpierw poszukać wsparcia dla siebie, aby lepiej zrozumieć bulimię i strategie pomocy. Niechęć córki do terapii jest często spotykana, dlatego kluczowe jest budowanie zaufania oraz unikanie bezpośredniej presji. Należy delikatnie rozmawiać o jej zdrowiu, podkreślając troskę, a nie osądzanie. Warto rozważyć konsultację z psychologiem specjalizującym się w zaburzeniach odżywiania, który może doradzić, jak przekonać córkę, lub zaproponować wizytę u lekarza rodzinnego, aby omówić fizyczne aspekty choroby. Stworzenie wspierającej, spokojnej atmosfery w domu, skupiającej się na zdrowych nawykach, jest również niezwykle ważne.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close