Kamień nazębny u psa

Pytanie na forumODP
Kamień nazębny u psa
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2021-12-15 08:51:13
flagAktualizacja:2025-09-09 08:14:25
ID: 6581f020efa61

Zauważyłam, że mój pies ma bardzo dużo kamienia na zębach. Nie wiem jak to wyczyścić. Czy reklamowane produkty do czyszczenia zębów dla psów spełniają swoją rolę? Czy lepiej udać się do weterynarza? Mój pies bardzo się boi weterynarzy i nie wiem czy da sobie zajrzeć w zęby. Dodam, że pies ma 8 lat i je głównie suchą karmę.

Porada

Nagromadzony kamień nazębny u 8-letniego psa wymaga profesjonalnej oceny weterynaryjnej, ponieważ domowe metody rzadko są wystarczające przy zaawansowanym problemie, a reklamowane produkty głównie wspierają profilaktykę, nie usuwanie istniejących złogów. Wizyta u weterynarza jest kluczowa dla dokładnej diagnozy, określenia stopnia zaawansowania kamienia oraz podjęcia decyzji o konieczności profesjonalnego czyszczenia, często wymagającego sedacji. Obawy dotyczące strachu psa przed weterynarzem należy omówić z lekarzem, który może zaproponować techniki minimalizujące stres, w tym leki uspokajające lub znieczulenie ogólne do zabiegu. Regularne kontrole i odpowiednia profilaktyka po usunięciu kamienia, jak specjalistyczne karmy lub gryzaki dentystyczne, pomogą zapobiegać nawrotom.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close