Czy moje dziecko ma ADHD?

forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
flag | Data pytania: | 2021-09-22 21:17:00 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:19:30 |
Moje dziecko ma pięć lat, jest bardzo nadpobudliwe, nie może się na niczym skupić, żywo gestykuluje, zauważyłam, że dokucza też innym dzieciom. Zastanawiam się czy to może nie być objaw ADHD? Gdzie powinnam się z nim udać, aby to sprawdzić?
W związku z zaobserwowanymi u dziecka objawami nadpobudliwości, trudnościami w koncentracji, żywą gestykulacją oraz dokuczaniem innym dzieciom, sugeruje się konsultację z lekarzem pediatrą, który oceni ogólny stan zdrowia dziecka, przeprowadzi wstępny wywiad, a następnie, w razie potrzeby, skieruje do specjalisty, na przykład psychologa dziecięcego lub psychiatry dziecięcego, specjalizującego się w diagnozie ADHD, specjaliści przeprowadzą szczegółowe badania i testy psychologiczne, które pozwolą na postawienie trafnej diagnozy, ważne jest również obserwowanie dziecka w różnych sytuacjach, zarówno w domu, jak i w przedszkolu, oraz zebranie opinii od nauczycieli i opiekunów, aby uzyskać pełny obraz funkcjonowania dziecka, postawienie diagnozy ADHD wymaga kompleksowej oceny i współpracy różnych specjalistów, co pozwoli na wdrożenie odpowiednich interwencji terapeutycznych i wsparcia dla dziecka i rodziny.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Pyskujący nastolatek co robić? » | |
library_books Jak poradzić sobie z lękami nocnymi u dziecka? » | |
library_books Jak poradzić sobie z małym złośnikiem? » |
|