Moje dziecko je tylko bułki co robić?

Pytanie na forumODP
Moje dziecko je tylko bułki co robić?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-24 11:22:41
flagAktualizacja:2025-09-09 08:25:26
ID: 6581f01fae58b

Mój syn mógłby jeść tylko bułki na śniadanie, obiad i kolacje. Nie chce jeść nic innego. Wciąż tylko bułki i bułki. Co zrobić, żeby zachęcić go do jedzenia czegoś innego? Jak nie daję mu bułki, tylko stawiam przed nim zupę nie chce jeść, potrafi tak całymi godzinami, dopóki nie ulegnę i nie dam bułki. Syn ma pięć lat, boję się, że wpadnie w anemię.

Porada

Wprowadzanie nowych produktów powinno być stopniowe, zaczynając od małych porcji obok bułki, aby syn mógł się oswoić z ich obecnością, smakiem. Zachęcajmy dziecko do wspólnego przygotowywania posiłków, co może zwiększyć jego ciekawość i chęć spróbowania, tworząc pozytywne skojarzenia z jedzeniem. Ważne jest, aby nie zmuszać, lecz oferować różnorodne potrawy, chwaląc każdą próbę, nawet najmniejszą, bez presji. Konsekwencja w oferowaniu zdrowych alternatyw jest kluczowa, unikanie ulegania prośbom o bułkę, gdy inne jedzenie jest dostępne. W przypadku utrzymujących się trudności oraz obaw o niedobory, konsultacja z pediatrą lub dietetykiem dziecięcym jest zalecana, aby wykluczyć problemy zdrowotne i uzyskać spersonalizowane wskazówki, zapewniając dziecku prawidłowy rozwój.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close