Moje dziecko nie chce się uczyć
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-22 19:59:15 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:26:10 |
Mój syn chodzi do 2 klasy szkoły podstawowej. Ma na imię Piotruś. W pierwszej klasie uczył się świetnie, chętnie zdobywał nową wiedzę. Byłam z niego bardzo dumna. Niestety, w 2 klasie zaczęły się schody. Stracił kompletnie werwę do nauki, nie chce odrabiać lekcji. Nie wiem, co robić. Co będzie dalej, jak już teraz nie chce się uczyć?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Warto rozpocząć od szczerej rozmowy z synem, aby odkryć źródło jego niechęci, być może zmiana zachowania jest sygnałem trudności z nowym materiałem lub problemów w relacjach z rówieśnikami. Kluczowy jest również kontakt z wychowawcą, który może dostarczyć cennych informacji o funkcjonowaniu dziecka w środowisku szkolnym, co pozwoli na wspólne działanie. Proponuję także wprowadzenie elementów zabawy do procesu nauki, łącząc ją z pasjami syna, aby na nowo wzbudzić jego ciekawość i zaangażowanie. Ustalenie stałego rytmu dnia, bez nadmiernej presji na wyniki, pomoże odbudować pozytywne skojarzenia ze szkołą.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Warto rozpocząć od szczerej rozmowy z synem, aby odkryć źródło jego niechęci, być może zmiana zachowania jest sygnałem trudności z nowym materiałem lub problemów w relacjach z rówieśnikami. Kluczowy jest również kontakt z wychowawcą, który może dostarczyć cennych informacji o funkcjonowaniu dziecka w środowisku szkolnym, co pozwoli na wspólne działanie. Proponuję także wprowadzenie elementów zabawy do procesu nauki, łącząc ją z pasjami syna, aby na nowo wzbudzić jego ciekawość i zaangażowanie. Ustalenie stałego rytmu dnia, bez nadmiernej presji na wyniki, pomoże odbudować pozytywne skojarzenia ze szkołą.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Krzyczeć na dziecko czy nie? » | |
| library_books Zespół aspergera forum » | |
| library_books Jak zorganizować 18 urodziny syna? » |
|