Jak uniknąć rozstępów w ciąży?

Pytanie na forumODP
Jak uniknąć rozstępów w ciąży?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-14 09:49:06
flagAktualizacja:2025-09-09 09:06:23
ID: 6581f01f5621e

Jestem w czwartym miesiącu ciąży, brzuch zaczyna powoli rosnąć. Bardzo boję się, że pojawią się rozstępy. Czym smarować skórę, żeby ich uniknąć? Nie chciałabym, żeby się pojawiły. Moja mama miała rozstępy będąc ze mną w ciąży i do tej pory je ma, co wygląda brzydko. Poradźcie co mogę zrobić, żeby ich uniknąć? Polecacie domowe sposoby czy kosmetyki?

Porada

Chociaż skłonności do rozstępów bywają dziedziczne, odpowiednia pielęgnacja może znacząco zminimalizować ryzyko ich powstawania. Kluczowe jest regularne nawilżanie skóry od wewnątrz poprzez picie dużej ilości wody oraz stosowanie zbilansowanej diety, bogatej w witaminy A, C i E wspierające elastyczność. Warto codziennie, nawet dwa razy dziennie, wmasowywać w skórę brzucha, piersi i ud dedykowane kosmetyki dla kobiet w ciąży lub naturalne oleje, takie jak olej kokosowy, migdałowy czy masło shea. Delikatny masaż poprawi ukrwienie i wchłanianie substancji odżywczych, a systematyczność stosowania od wczesnych miesięcy ciąży jest podstawą sukcesu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close