Jak zatrzymać laktację?

Pytanie na forumODP
Jak zatrzymać laktację?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-14 09:40:51
flagAktualizacja:2025-09-09 08:23:31
ID: 6581f01f55b94

Podjęłam decyzję o odstawieniu córki od piersi. Ma już dwa latka i musi iść do żłobka, dlatego chciałam, żeby przestała ssać pierś. Jestem pełna podziwu, jak szybko zrozumiała, że cycusia już nie będzie i od kilku dni nie je z piersi. Jednak mleko cały czas mi płynie. Jak zatrzymać laktację, żeby było bezpiecznie dla mojego zdrowia? Macie sposoby?

Porada

Aby bezpiecznie zatrzymać laktację po odstawieniu dziecka, należy stopniowo zmniejszać produkcję mleka. Odciągać powinno się jedynie tyle, by poczuć ulgę, unikając stymulacji. Chłodne okłady i podtrzymujący biustonosz mogą zmniejszyć dyskomfort. Napary z szałwii lub mięty mogą wspomóc, ale z umiarem. W przypadku silnego bólu, gorączki, zaczerwienienia piersi, konieczna jest pilna konsultacja z lekarzem lub doradcą laktacyjnym. Cierpliwość i uważność na sygnały ciała są kluczowe.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close