Pobyt z rodzicami
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-26 22:30:56 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:26:26 |
Jesteśmy z żoną po rozwodzie. Ona jest z innym mężczyzną, ja nie mam nikogo. Moja córka mieszka z żoną i jej partnerem, sąd zarządził że mam prawo widywać ją każdego dnia w tygodniu jeśli jest taka możliwość. Żona (lub jej partner) wymusza jednak dwie godziny w tygodniu że niby córka ma dużo zajęć. Co mogę zrobić? Nie chcę tracić kontaktu z córką.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
W zaistniałej sytuacji, mając na uwadze dobro dziecka i utrzymanie regularnego kontaktu, proponuję podjąć kroki prawne, składając wniosek do sądu rodzinnego o uregulowanie kontaktów z córką, precyzując dni i godziny spotkań, uwzględniając jej zajęcia, można również rozważyć mediację z byłą żoną, dążąc do polubownego ustalenia harmonogramu odwiedzin, który będzie akceptowalny dla obu stron i przede wszystkim korzystny dla dziecka, warto także gromadzić dowody na utrudnianie kontaktów przez byłą żonę lub jej partnera, takie jak wiadomości tekstowe, e-maile lub zeznania świadków, co może być pomocne w postępowaniu sądowym, ponadto, zalecam konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym, aby uzyskać profesjonalną poradę i wsparcie w dalszych działaniach, pamiętając o tym, że najważniejsze jest dobro dziecka i jego prawo do kontaktu z obojgiem rodziców.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
W zaistniałej sytuacji, mając na uwadze dobro dziecka i utrzymanie regularnego kontaktu, proponuję podjąć kroki prawne, składając wniosek do sądu rodzinnego o uregulowanie kontaktów z córką, precyzując dni i godziny spotkań, uwzględniając jej zajęcia, można również rozważyć mediację z byłą żoną, dążąc do polubownego ustalenia harmonogramu odwiedzin, który będzie akceptowalny dla obu stron i przede wszystkim korzystny dla dziecka, warto także gromadzić dowody na utrudnianie kontaktów przez byłą żonę lub jej partnera, takie jak wiadomości tekstowe, e-maile lub zeznania świadków, co może być pomocne w postępowaniu sądowym, ponadto, zalecam konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie rodzinnym, aby uzyskać profesjonalną poradę i wsparcie w dalszych działaniach, pamiętając o tym, że najważniejsze jest dobro dziecka i jego prawo do kontaktu z obojgiem rodziców.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Kiedy najlepiej wysłać dziecko na obóz? » | |
| library_books Jak pomóc nastolatkowi po nauce zdalnej? » | |
| library_books Syn dokucza młodszemu bratu » |
|