Jak poprawić jakość snu?

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 09:47:31 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:04:26 |
Cierpię na bezsenność, trudno mi zasnąć, tylko przekładam się z boku na bok. Kiedy uda mi się zasnąć, to mój sen jest bardzo płytki, byle szum mnie budzi. Przez to wstaję niewyspany i cały dzień chodzę śpiący i nieprzytomny. Trudno mi się skupić w pracy. Jak mogę poprawić jakość snu? Wietrzę sypialnię przed snem, nie ma, więc zaduchu w pokoju.
Aby poprawić jakość snu, wprowadź rygorystyczną higienę. Utrzymuj stałe pory zasypiania i budzenia. Sypialnia musi być ciemna, cicha, chłodna, bez elektroniki. Unikaj kofeiny, alkoholu, ciężkich posiłków wieczorem oraz niebieskiego światła ekranów na godzinę przed snem. Regularna aktywność fizyczna w ciągu dnia jest pomocna, lecz nie tuż przed nocą. Wypróbuj techniki relaksacyjne, na przykład ciepłą kąpiel lub czytanie. Jeśli bezsenność nadal dokucza, koniecznie skonsultuj się z lekarzem, aby znaleźć skuteczne rozwiązanie i odzyskać pełny, regenerujący sen.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
---|---|---|
Może przed snem siedzisz długo przed laptopem albo telewizorem? Ekspozycja na światło z ekranu źle wpływa na sen. Poza tym, powinno się unikać późnego picia kawy czy mocnej herbaty, bo pobudzają i trudniej zasnąć. Ocena: 0 |
library_books Jak objawia się bostonka? » | |
library_books Jałowa martwica pięty » | |
library_books Jak wygląda wizyta u podologa? » |
|