Jak uregulować sen?

Pytanie na forumODP
Jak uregulować sen?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-25 16:02:01
flagAktualizacja:2025-09-09 09:06:23
ID: 6581f01fca9b2

Mam ostatnio problemy ze snem, późno się kładę i późno wstaje, cierpi na tym wiele rzeczy w tym moje samopoczucie. Nie wiem kompletnie jak ten sen unormować. Jakieś sugestie?

Porada

Proponowanym rozwiązaniem problemu z nieregularnym snem jest wprowadzenie rygorystycznej rutyny, polegającej na kładzeniu się spać i wstawaniu o stałych porach każdego dnia, także w weekendy, co jest fundamentem dla zresetowania zegara biologicznego. Na co najmniej godzinę przed snem należy zrezygnować z ekranów emitujących niebieskie światło, zamieniając je na relaksujące czynności, takie jak czytanie książki. Sypialnia musi stać się oazą spokoju, czyli być chłodna, cicha i całkowicie zaciemniona, a ostatni posiłek lekki i spożyty odpowiednio wcześnie. Poranna ekspozycja na naturalne światło pomoże zsynchronizować cykl dobowy, co bezpośrednio przełoży się na poprawę samopoczucia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Musisz wyznaczyć sobie konkretną godzinę o której mniej więcej będziesz kłaść się spać i wstawać. Tak ogólnie to nie jest wskazane siedzenie przed snem przed ekranami TV czy komputera, picie kawy czy mocnej herbaty. Wszystko to pobudza i nie będziesz mógł/a tak łatwo zasnąć. Nie jedz ciężkich potraw przed snem, wywietrz pokój i powinno być lepiej :)
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close