Jak uregulować sen?

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 16:02:01 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:06:23 |
Mam ostatnio problemy ze snem, późno się kładę i późno wstaje, cierpi na tym wiele rzeczy w tym moje samopoczucie. Nie wiem kompletnie jak ten sen unormować. Jakieś sugestie?
Proponowanym rozwiązaniem problemu z nieregularnym snem jest wprowadzenie rygorystycznej rutyny, polegającej na kładzeniu się spać i wstawaniu o stałych porach każdego dnia, także w weekendy, co jest fundamentem dla zresetowania zegara biologicznego. Na co najmniej godzinę przed snem należy zrezygnować z ekranów emitujących niebieskie światło, zamieniając je na relaksujące czynności, takie jak czytanie książki. Sypialnia musi stać się oazą spokoju, czyli być chłodna, cicha i całkowicie zaciemniona, a ostatni posiłek lekki i spożyty odpowiednio wcześnie. Poranna ekspozycja na naturalne światło pomoże zsynchronizować cykl dobowy, co bezpośrednio przełoży się na poprawę samopoczucia.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
---|---|---|
Musisz wyznaczyć sobie konkretną godzinę o której mniej więcej będziesz kłaść się spać i wstawać. Tak ogólnie to nie jest wskazane siedzenie przed snem przed ekranami TV czy komputera, picie kawy czy mocnej herbaty. Wszystko to pobudza i nie będziesz mógł/a tak łatwo zasnąć. Nie jedz ciężkich potraw przed snem, wywietrz pokój i powinno być lepiej :) Ocena: 0 |
library_books Jakie badania profilaktyczne dla dziecka? » | |
library_books Krostki za uszami » | |
library_books Wysoki próg bólu » |
|