Kichanie a praca serca

Pytanie na forumODP
Kichanie a praca serca
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-12-21 15:58:31
flagAktualizacja:2025-09-09 09:08:36
Pytanie użytkownika

Jestem alergikiem i bardzo często kicham w dość znaczący sposób. Słyszałem opnie, że przy każdym kichnięciu na chwilę zatrzymuje się moje serce. Jestem tym stwierdzeniem bardzo zaskoczony. Czy ktoś może ma w tym temacie doświadczenie i jak do tego odnoszą się specjaliści z kardiologii ?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Obawy dotyczące wpływu kichania na pracę serca, zwłaszcza u alergików, są zrozumiałe, jednak powszechne przekonanie o zatrzymywaniu się serca podczas kichnięcia jest mitem, choć fizjologiczne zmiany ciśnienia w klatce piersiowej mogą na moment wpłynąć na rytm. Zaleca się konsultację z lekarzem kardiologiem, który rozwieje wszelkie wątpliwości, bazując na aktualnej wiedzy medycznej i indywidualnym stanie zdrowia pacjenta. Specjalista może szczegółowo wyjaśnić mechanizm kichania oraz jego krótkotrwały wpływ na układ krążenia, zapewniając spokój i pewność. Wstępna rozmowa z lekarzem rodzinnym również może być pomocna w uzyskaniu ogólnej perspektywy i skierowania do odpowiedniego specjalisty w celu dalszej diagnostyki.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Obawy dotyczące wpływu kichania na pracę serca, zwłaszcza u alergików, są zrozumiałe, jednak powszechne przekonanie o zatrzymywaniu się serca podczas kichnięcia jest mitem, choć fizjologiczne zmiany ciśnienia w klatce piersiowej mogą na moment wpłynąć na rytm. Zaleca się konsultację z lekarzem kardiologiem, który rozwieje wszelkie wątpliwości, bazując na aktualnej wiedzy medycznej i indywidualnym stanie zdrowia pacjenta. Specjalista może szczegółowo wyjaśnić mechanizm kichania oraz jego krótkotrwały wpływ na układ krążenia, zapewniając spokój i pewność. Wstępna rozmowa z lekarzem rodzinnym również może być pomocna w uzyskaniu ogólnej perspektywy i skierowania do odpowiedniego specjalisty w celu dalszej diagnostyki.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close