Mam ciągle zimne ręce i stopy, czy jestem na coś chora?

Pytanie na forumODP
Mam ciągle zimne ręce i stopy, czy jestem na coś chora?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-09-22 22:56:47
flagAktualizacja:2025-09-09 09:09:58
Pytanie użytkownika

Jestem typem osoby, której wiecznie zimno, mam ciągle zimne ręce i stopy, co jest trochę dokuczliwe. Koleżanka w pracy powiedziała mi, że może to byc objaw problemów z krążeniem, więc trochę mnie to zaniepokoiło. Czy faktycznie powinnam iść zrobić badania?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Ciągłe zimne ręce i stopy, choć dokuczliwe, mogą wskazywać na różnorodne stany, w tym problemy z krążeniem, niedoczynność tarczycy, czy niedokrwistość, dlatego zaniepokojenie jest uzasadnione. Samodzielne diagnozowanie na podstawie sugestii nie jest wskazane, ponieważ kluczowa jest profesjonalna ocena medyczna. Zaleca się pilną konsultację z lekarzem pierwszego kontaktu, który przeprowadzi wywiad, badanie fizykalne i, jeśli konieczne, zleci odpowiednie badania diagnostyczne, takie jak morfologia krwi, TSH, czy pomiar ciśnienia krwi. Wczesne rozpoznanie przyczyny pozwoli na skuteczne leczenie lub wdrożenie zmian, co poprawi komfort życia, eliminując niepokój, zapewniając spokój ducha, bezpieczeństwo.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Ciągłe zimne ręce i stopy, choć dokuczliwe, mogą wskazywać na różnorodne stany, w tym problemy z krążeniem, niedoczynność tarczycy, czy niedokrwistość, dlatego zaniepokojenie jest uzasadnione. Samodzielne diagnozowanie na podstawie sugestii nie jest wskazane, ponieważ kluczowa jest profesjonalna ocena medyczna. Zaleca się pilną konsultację z lekarzem pierwszego kontaktu, który przeprowadzi wywiad, badanie fizykalne i, jeśli konieczne, zleci odpowiednie badania diagnostyczne, takie jak morfologia krwi, TSH, czy pomiar ciśnienia krwi. Wczesne rozpoznanie przyczyny pozwoli na skuteczne leczenie lub wdrożenie zmian, co poprawi komfort życia, eliminując niepokój, zapewniając spokój ducha, bezpieczeństwo.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Lista najlepszych odpowiedziOceń
Faktycznie może to być oznaka problemów z krążeniem, więc warto to sprawdzić jeżeli Cię niepokoi. Z drugiej strony nie panikowałbym, niektórzy tak po prostu mają i tyle.
ilość ocen: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close