Nie lubię zwierząt, a mój chłopak chce mieć psa, co zrobić?

Pytanie na forumODP
Nie lubię zwierząt, a mój chłopak chce mieć psa, co zrobić?
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-09-22 21:33:42
flagAktualizacja:2025-09-09 07:53:25
Pytanie użytkownika

Nie lubię za bardzo zwierząt, sama nie planowałam nigdy mieć ani psa ani kota. Mój chłopak powiedział mi ostatnio, że chciałby wziąć psa ze schroniska. To oczywiście bardzo fajny gest, ale nie ukrywam, że dla mnie nie jest to jakaś super wiadomość... Nie wiem co powinnam zrobić, czy powiedzieć mu prawdę co o tym myślę?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Należy szczerze porozmawiać z chłopakiem, otwarcie przedstawiając swoje uczucia oraz obawy dotyczące posiadania psa. Wyjaśnij mu, że nie czujesz się komfortowo z ideą posiadania zwierzęcia, ale jednocześnie doceniasz jego szlachetne intencje związane z adopcją ze schroniska. Wspólnie poszukajcie kompromisu, szanując jego pragnienia i Twoje granice. Możecie rozważyć alternatywne formy zaangażowania, na przykład wolontariat w schronisku, co pozwoli mu realizować pasję bez wprowadzania psa do wspólnego domu. Decyzja o zwierzęciu to poważne zobowiązanie, wymagające obopólnej zgody, więc znajdźcie satysfakcjonujące rozwiązanie dla Was obojga.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Należy szczerze porozmawiać z chłopakiem, otwarcie przedstawiając swoje uczucia oraz obawy dotyczące posiadania psa. Wyjaśnij mu, że nie czujesz się komfortowo z ideą posiadania zwierzęcia, ale jednocześnie doceniasz jego szlachetne intencje związane z adopcją ze schroniska. Wspólnie poszukajcie kompromisu, szanując jego pragnienia i Twoje granice. Możecie rozważyć alternatywne formy zaangażowania, na przykład wolontariat w schronisku, co pozwoli mu realizować pasję bez wprowadzania psa do wspólnego domu. Decyzja o zwierzęciu to poważne zobowiązanie, wymagające obopólnej zgody, więc znajdźcie satysfakcjonujące rozwiązanie dla Was obojga.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Lista najlepszych odpowiedziOceń
Polubić zwierzęta, albo zmienić chłopaka! A tak poważniej to porozmawiaj z nim i spróbujcie znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie.
ilość ocen: 1
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close