Otulina na drzewka

Pytanie na forumODP
Otulina na drzewka
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-02 20:58:56
flagAktualizacja:2025-09-09 07:00:20
ID: 6581f01f02f04

Zbliża się zima. Mam małą działkę za domem, a na niej dwa drzewka wiśni i jedną brzoskwinię. Drzewka owocują pięknie w sezonie. Ostatnio czytałem, że warto je zabezpieczyć przed mrozem otuliną. Nie stać mnie na żadne specjalistyczne rozwiązania, jestem samotnym emerytem i ledwo wystarcza mi na życie. Czy mogę wykorzystać pakuły i słomę do stworzenia otuliny na drzewka? Jak grubą warstwę powinienem użyć i czy całość można zawiązać sznurkiem jutowym?

Porada

Zabezpieczenie drzewek przed zimą jest ważne, szczególnie w przypadku młodych roślin, wiśnie i brzoskwinie są wrażliwe na mróz, warto więc zastosować otulinę, pakuły i słoma to dobre rozwiązanie, dostępne i tanie materiały, które można wykorzystać, należy owinąć pnie drzewek grubą warstwą słomy lub pakuł, warstwa powinna mieć około 10-15 cm grubości, aby zapewnić odpowiednią izolację, całość można zawiązać sznurkiem jutowym, ważne, aby sznurek nie był zbyt ciasny, aby nie uszkodzić kory drzew, trzeba kontrolować stan otuliny w ciągu zimy, w razie potrzeby uzupełniać, aby zapewnić ciągłą ochronę przed mrozem, wiosną, gdy miną przymrozki, należy usunąć otulinę, aby drzewka mogły swobodnie rosnąć.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close