Co jeść przy antykoncepcji?

forum | Forum » Pytania dietetyczne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-18 13:29:46 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 04:10:11 |
Od trzech miesięcy biorę antykoncepcję. Po tabletkach czuję się różnie, zależnie od dnia. Niestety zaczęłam przybierać na wadze. Słyszałam, że podczas brania tabletek antykoncepcyjnych nalezy zadbać o prawidłową dietę. Co mogę jeść, a czego raczej unikać? Nie chciałabym przybierać wciąż na wadze. Jaką dietę powinnam zastosować, żeby chudnąć?
W celu zminimalizowania wahań nastroju i kontroli wagi podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej, zaleca się zrównoważoną dietę bogatą w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty oraz chude białko, co wspiera stabilny poziom cukru we krwi, należy unikać przetworzonej żywności, słodkich napojów i nadmiaru tłuszczów nasyconych, które mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała, ważne jest regularne spożywanie posiłków, aby zapobiec napadom głodu i podjadaniu, warto również skonsultować się z dietetykiem, który pomoże dostosować plan żywieniowy do indywidualnych potrzeb i celów, pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu, pijąc wodę i niesłodzone herbaty ziołowe, aktywność fizyczna jest również kluczowa, wspomaga metabolizm i pomaga utrzymać zdrową wagę.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Dieta przy jelitówce » | |
library_books Usunięcie z diety glutenu » | |
library_books Cukrzyca typu 1. Szukam dietetyka z Krakowa » |
|