Co jeść przy antykoncepcji?

Pytanie na forumODP
Co jeść przy antykoncepcji?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-10-18 13:29:46
flagAktualizacja:2025-09-09 04:10:11
ID: 6581f01f5e61c

Od trzech miesięcy biorę antykoncepcję. Po tabletkach czuję się różnie, zależnie od dnia. Niestety zaczęłam przybierać na wadze. Słyszałam, że podczas brania tabletek antykoncepcyjnych nalezy zadbać o prawidłową dietę. Co mogę jeść, a czego raczej unikać? Nie chciałabym przybierać wciąż na wadze. Jaką dietę powinnam zastosować, żeby chudnąć?

Porada

W celu zminimalizowania wahań nastroju i kontroli wagi podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej, zaleca się zrównoważoną dietę bogatą w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty oraz chude białko, co wspiera stabilny poziom cukru we krwi, należy unikać przetworzonej żywności, słodkich napojów i nadmiaru tłuszczów nasyconych, które mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała, ważne jest regularne spożywanie posiłków, aby zapobiec napadom głodu i podjadaniu, warto również skonsultować się z dietetykiem, który pomoże dostosować plan żywieniowy do indywidualnych potrzeb i celów, pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu, pijąc wodę i niesłodzone herbaty ziołowe, aktywność fizyczna jest również kluczowa, wspomaga metabolizm i pomaga utrzymać zdrową wagę.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close