Mam hashimoto, jaką powinnam mieć dietę?

Pytanie na forumODP
Mam hashimoto, jaką powinnam mieć dietę?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-09-22 19:24:50
flagAktualizacja:2025-09-09 04:22:11
ID: 6581f01e9d7b0

Okazało się, że mam przewklekłe zapalenie tarczycy i biorę leki, a przez to moja waga wzrosła. Chciałabym się dowiedzieć co powinnam jeść, aby nie tyć i mój stan zdrowia się nie pogarszał?

Porada

W przypadku choroby Hashimoto kluczowa jest dieta przeciwzapalna, eliminująca gluten, nabiał i cukry proste, wspierająca redukcję masy ciała i poprawę samopoczucia, należy skonsultować się z dietetykiem specjalizującym się w chorobach autoimmunologicznych, który pomoże opracować indywidualny plan żywieniowy uwzględniający nietolerancje pokarmowe i zapotrzebowanie kaloryczne, ważne jest spożywanie warzyw, owoców o niskim indeksie glikemicznym, chudego białka i zdrowych tłuszczów, takich jak awokado i oliwa z oliwek, istotne jest regularne monitorowanie poziomu hormonów tarczycy i dostosowywanie diety do aktualnego stanu zdrowia, należy unikać przetworzonej żywności, fast foodów i napojów słodzonych, które mogą nasilać stan zapalny i utrudniać kontrolę wagi.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close