Mój komputer się przegrzewa

Pytanie na forumODP
Mój komputer się przegrzewa
forumForum » Pytania komputerowe
flagData pytania:2021-11-23 17:59:50
flagAktualizacja:2025-09-09 04:56:21
ID: 6581f0206c55f

Od jakiegoś czasu przegrzewa mi się komputer, czuć, że jest bardzo gorący, do tego to słychać (mocno szumią wentylatory i czasami jest to takie buczenie). Gdy długo korzystam z wielu programów potrafi się wyłączyć. Co mam zrobić, czy wchodzi w grę samodzielne czyszczenie czy raczej powinnam zanieść go do serwisu.

Porada

Problem przegrzewającego się komputera wymaga kompleksowego podejścia, pierwszym krokiem powinno być sprawdzenie wentylatorów, ich czystości i sprawności działania, można delikatnie spróbować odkurzyć wnętrze komputera sprężonym powietrzem, zachowując ostrożność przy elementach elektronicznych. Jeżeli to nie przyniesie poprawy, a nadal występują problemy z temperaturą i głośną pracą, warto rozważyć oddanie komputera do serwisu, gdzie specjaliści dokładnie sprawdzą system chłodzenia, nałożą nową pastę termoprzewodzącą na procesor i kartę graficzną, zweryfikują stan podzespołów, ocenią, czy nie występują inne usterki, co zapewni bezpieczne i skuteczne rozwiązanie problemu przegrzewania się komputera, unikając potencjalnych uszkodzeń wynikających z nieumiejętnej interwencji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close