Nie wykrywa ramu

Pytanie na forumODP
Nie wykrywa ramu
forumForum » Pytania komputerowe
flagData pytania:2021-11-23 18:02:58
flagAktualizacja:2025-09-09 04:57:21
ID: 6581f0206d217

Kupiłem nową kość RAM i po zamontowaniu w slocie nic się nie dzieje. Pamięci w ogóle nie widać, ale nie ma też sygnałów dźwiękowych związanych z błędem czy coś. Próbowałem zamienić kości miejscami i wciąż wykrywa tylko tę jedną, starą. Jest zepsuta? Nie chcę jak głupek iść do sklepu, bo może coś robię źle.

Porada

Przed wizytą w sklepie, warto przeprowadzić kluczowe testy, eliminując błąd użytkownika lub niekompatybilność. Dokładnie zweryfikuj specyfikację nowej kości RAM z wymaganiami płyty głównej, sprawdź instrukcję. Następnie, przetestuj nową pamięć pojedynczo w każdym z dostępnych slotów, upewnij się, że jest prawidłowo i mocno osadzona, delikatne niedociśnięcie blokuje detekcję, spróbuj też wyczyścić sloty sprężonym powietrzem. Rozważ zresetowanie ustawień BIOS/UEFI lub aktualizację oprogramowania płyty głównej. Jeśli pamięć nadal nie jest wykrywana po tych krokach, istnieje duże prawdopodobieństwo jej uszkodzenia, co uzasadnia wymianę w sklepie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close