Jak przygotować pierwsze zupki dla dziecka?

Pytanie na forumODP
Jak przygotować pierwsze zupki dla dziecka?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-10-13 10:19:25
flagAktualizacja:2025-09-09 05:35:24
Pytanie użytkownika

Przyszła pora rozszerzyć dietę mojej córeczce. Kupiłam bio marchewkę, ziemniaczki i jabłuszka, ale kompletnie nie wiem, jak je przygotować. Możecie podzielić się przepisem, który ułatwi mi przygotowanie pierwszego obiadku dla dziecka? Jak długo gotować marchewkę, żeby nie straciła właściwości odżywczych, ale nie była twarda? Czy gotować na parze?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Proponujemy przygotowanie pierwszych posiłków poprzez gotowanie na parze, co najlepiej zachowuje cenne wartości odżywcze warzyw. Należy dokładnie umyć, obrać i pokroić marchewkę oraz ziemniaka w drobną kostkę, a następnie gotować je do pełnej miękkości przez około 15-20 minut. Po ugotowaniu trzeba zblendować warzywa na idealnie gładką masę, stopniowo dodając niewielką ilość wody spod gotowania w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Do gotowego przecieru warto dodać kroplę oleju, co ułatwi przyswajanie witamin.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Proponujemy przygotowanie pierwszych posiłków poprzez gotowanie na parze, co najlepiej zachowuje cenne wartości odżywcze warzyw. Należy dokładnie umyć, obrać i pokroić marchewkę oraz ziemniaka w drobną kostkę, a następnie gotować je do pełnej miękkości przez około 15-20 minut. Po ugotowaniu trzeba zblendować warzywa na idealnie gładką masę, stopniowo dodając niewielką ilość wody spod gotowania w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Do gotowego przecieru warto dodać kroplę oleju, co ułatwi przyswajanie witamin.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close