Jak zrobić idealny sos beszamelowy?

Pytanie na forumODP
Jak zrobić idealny sos beszamelowy?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-09-28 23:01:03
flagAktualizacja:2025-09-09 05:37:24
ID: 6581f01edf99d

Potrzebuję wskazówek, jak zrobić sos beszamelowy, tak, żeby był idealnie gładki i nie pojawiły się żadne grudki? Co w przypadku, gdy wyjdzie mi za gęsty, czy mogę go jakoś uratować?

Porada

Aby uzyskać idealnie gładki sos beszamelowy, należy zacząć od rozpuszczenia masła na małym ogniu, następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, aby utworzyć zasmażkę bez grudek, później powoli wlewać ciepłe mleko, nieustannie mieszając trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, jeśli sos jest za gęsty, można dodać odrobinę ciepłego mleka, mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji, ważne jest, aby kontrolować temperaturę i nie dopuścić do przypalenia zasmażki, co zapewni aksamitną konsystencję sosu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close