Mąka o brzydkiej barwie

forum | Forum » Pytania kulinarne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-26 18:30:03 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:40:23 |
Jakiej używacie mąki i z jakiego źródła? Kupuję mąkę w różnych sklepach i ciągle jest dość żółta, brzydka, jakby brudna. W poradnikach video widzę, że przygotowujący potrawy korzystają z bardzo białej mąki, ale nie napisali, skąd ją biorą. Proszę o pomoc. Ciasta czy też potrawy mączne wychodzą żółtawe i mało apetyczne.
Problem żółtawej mąki, obniżającej estetykę potraw, często wynika z typu produktu. Mąki pszenne o niższym typie, na przykład 450 (tortowa), są znacznie bielsze, zawierają mniej otrębów i są bardziej oczyszczone, co sprzyja jasnym wypiekom. Proszę skupić się na zakupie mąki pszennej typu 450. Warto poszukać jej w specjalistycznych sklepach z artykułami do pieczenia, hurtowniach gastronomicznych, a także rozważyć zakup bezpośrednio od lokalnych młynów, które często oferują mąki o różnym stopniu przemiału. Eksperymentowanie z różnymi markami mąki typu 450 powinno szybko doprowadzić do odnalezienia produktu o pożądanej, śnieżnobiałej barwie, poprawiając wygląd potraw.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Czym zastąpić jajko? » | |
library_books Jakie przekąski na wesele? » | |
library_books Jakie ciasto z kremem zrobić? » |
|