Mąka o brzydkiej barwie

Pytanie na forumODP
Mąka o brzydkiej barwie
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-10-26 18:30:03
flagAktualizacja:2025-09-09 05:40:23
ID: 6581f01fea889

Jakiej używacie mąki i z jakiego źródła? Kupuję mąkę w różnych sklepach i ciągle jest dość żółta, brzydka, jakby brudna. W poradnikach video widzę, że przygotowujący potrawy korzystają z bardzo białej mąki, ale nie napisali, skąd ją biorą. Proszę o pomoc. Ciasta czy też potrawy mączne wychodzą żółtawe i mało apetyczne.

Porada

Problem żółtawej mąki, obniżającej estetykę potraw, często wynika z typu produktu. Mąki pszenne o niższym typie, na przykład 450 (tortowa), są znacznie bielsze, zawierają mniej otrębów i są bardziej oczyszczone, co sprzyja jasnym wypiekom. Proszę skupić się na zakupie mąki pszennej typu 450. Warto poszukać jej w specjalistycznych sklepach z artykułami do pieczenia, hurtowniach gastronomicznych, a także rozważyć zakup bezpośrednio od lokalnych młynów, które często oferują mąki o różnym stopniu przemiału. Eksperymentowanie z różnymi markami mąki typu 450 powinno szybko doprowadzić do odnalezienia produktu o pożądanej, śnieżnobiałej barwie, poprawiając wygląd potraw.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close