Boję się jeździć samochodem

Pytanie na forumODP
Boję się jeździć samochodem
forumForum » Pytania motoryzacyjne
flagData pytania:2021-10-24 11:40:11
flagAktualizacja:2025-09-09 05:54:23
ID: 6581f01fb0176

Zrobiłam prawo jazdy, ale jestem przerażona, że teraz mam wsiąść za kółko i sama jeździć po mieście, gdzie są korki i duży ruch. Cały czas mi się wydaje, że popełnie jakiś błąd i zajadę komuś drogę albo potrącę kogoś... Czy to się kiedyś zmieni? Czy, jeśli tak się boje to może nie nadaje się na kierowcę?: (

Porada

Aby przezwyciężyć lęk przed jazdą po mieście, rekomendujemy stopniowe oswajanie się z ruchem, zaczynając od mniej zatłoczonych tras i pór dnia, co pozwoli budować pewność siebie. Kluczowe jest rozważenie kilku dodatkowych godzin jazdy z doświadczonym instruktorem, który skupi się na manewrach w ruchu miejskim oraz radzeniu sobie w korkach, redukując obawy przed popełnieniem błędu. Regularne, krótkie sesje za kierownicą są niezbędne do utrwalenia umiejętności i zmniejszenia stresu. Jeśli mimo tych działań strach będzie się utrzymywał, warto skorzystać ze wsparcia psychologa specjalizującego się w lęku drogowym, który pomoże opracować strategie radzenia sobie z obawami, umożliwiając swobodną i bezpieczną jazdę.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close