Kwiaty do małego ogrodu

Pytanie na forumODP
Kwiaty do małego ogrodu
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-02 21:08:17
flagAktualizacja:2025-09-09 06:59:20
ID: 6581f01f0313b

Witajcie. Zakładam ogród, ale nie będzie to jakiś duży ogród, ot trochę miejsca przed domem i może ze dwie rabatki. Podwórko jest porośnięte trawą, o którą staram się dbać. Chciałabym posadzić kwiaty, które będą kwitły nie tylko wiosną. Mam dziecko i nadpobudliwego psa, dlatego zależy mi na roślinach, które nie są trujące ani nic w tym stylu. Preferuję wieloletnie, ale, żeby nie wymagały skomplikowanej pielęgnacji – boję się, że nie podołam. Dziękuję!

Porada

Proponujemy stworzenie rabaty z bylin bezpiecznych dla dzieci i zwierząt, długo kwitnącej i niewymagającej skomplikowanej opieki. Fundamentem kompozycji mogą być wytrzymałe liliowce, kwitnące obficie latem, oraz jeżówki purpurowe, zdobiące ogród aż do późnej jesieni. Warto dodać szałwię omszoną, która po przycięciu powtarza kwitnienie, a także aromatyczną lawendę wąskolistną, dobrze znoszącą słońce. Taki dobór gatunków zapewni ciągłość barw przez cały sezon, tworząc efektowną i bezproblemową aranżację.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close