Kiedy ojciec może odebrać dziecko matce?

Pytanie na forumODP
Kiedy ojciec może odebrać dziecko matce?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-11-27 18:47:38
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:22
ID: 6581f020a48c5

Jestem w trakcie rozwodu z moja żona, sprawa jest obecnie w sądzie. Martwi mnie to, że nie ukrywajmy sądy są ogólnie zawsze bardziej przychylne matce nie ojcu... Uważam, ze moja jeszcze żona ma problemy psychiczne, chciałbym wziąć nasza córeczkę do siebie. Kiedy jest to możliwe? Czy jestem na przegranej pozycji czyż mogę coś zrobić?

Porada

W sprawie rozwodowej, ojciec obawiający się o dobro dziecka z uwagi na problemy psychiczne matki, powinien podjąć kroki prawne, ponieważ sąd kieruje się dobrem małoletniego. Należy zgromadzić i przedstawić sądowi dowody na niezdolność matki do opieki, takie jak opinie lekarskie oraz dokumentacja medyczna. Trzeba złożyć wniosek o powierzenie władzy rodzicielskiej ojcu, wnioskując o opinię biegłych psychologów i pedagogów. Sąd może zlecić badania psychiatryczne matki. Ojciec nie jest na przegranej pozycji, przedstawiając dowody i wnioski procesowe, może uzyskać opiekę nad dzieckiem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close