Wspólna droga z sąsiadem
| forum | Forum » Pytania prawnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-04 22:08:11 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:13:22 |
Mój sąsiad rości sobie prawa do drogi, która biegnie obok i jego, i mojej posesji. Uważa, że skoro to on dba o wygląd i jakość drogi, ja powinienem poszukać sobie innej. Tymczasem ja mieszkam tu dłużej niż on i z drogi korzystali jeszcze moi dziadkowie. Sąsiad nie powinien rządzić się w tym temacie, skoro ma tak krótki „staż”. W jaki sposób mam go przekonać? Proszę o jakieś porady co do zapisów prawnych itd.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Aby rozwiązać spór z sąsiadem, należy zweryfikować status prawny drogi w księgach wieczystych na okoliczność służebności przejazdu. Kluczowe jest zebranie dowodów długotrwałego korzystania z drogi przez Pana rodzinę, np. zeznania świadków, stare mapy, zdjęcia. Warto podjąć próbę polubownej rozmowy z sąsiadem, ewentualnie z udziałem mediatora. Jeśli to nie przyniesie efektu, niezbędna będzie konsultacja z prawnikiem specjalizującym się w prawie nieruchomości. Prawnik oceni sytuację, doradzi w zakresie sądowego uregulowania dostępu do drogi, zapewniając Panu stałe prawo do jej użytkowania.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Aby rozwiązać spór z sąsiadem, należy zweryfikować status prawny drogi w księgach wieczystych na okoliczność służebności przejazdu. Kluczowe jest zebranie dowodów długotrwałego korzystania z drogi przez Pana rodzinę, np. zeznania świadków, stare mapy, zdjęcia. Warto podjąć próbę polubownej rozmowy z sąsiadem, ewentualnie z udziałem mediatora. Jeśli to nie przyniesie efektu, niezbędna będzie konsultacja z prawnikiem specjalizującym się w prawie nieruchomości. Prawnik oceni sytuację, doradzi w zakresie sądowego uregulowania dostępu do drogi, zapewniając Panu stałe prawo do jej użytkowania.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Dziedziczenie długów jak uniknąć? » | |
| library_books Jak spisać umowę wynajmu mieszkania? » | |
| library_books Jak pozbyć się lokatorów? » |
|