Wspólna droga z sąsiadem

Pytanie na forumODP
Wspólna droga z sąsiadem
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-04 22:08:11
flagAktualizacja:2025-09-09 07:13:22
Pytanie użytkownika

Mój sąsiad rości sobie prawa do drogi, która biegnie obok i jego, i mojej posesji. Uważa, że skoro to on dba o wygląd i jakość drogi, ja powinienem poszukać sobie innej. Tymczasem ja mieszkam tu dłużej niż on i z drogi korzystali jeszcze moi dziadkowie. Sąsiad nie powinien rządzić się w tym temacie, skoro ma tak krótki „staż”. W jaki sposób mam go przekonać? Proszę o jakieś porady co do zapisów prawnych itd.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Aby rozwiązać spór z sąsiadem, należy zweryfikować status prawny drogi w księgach wieczystych na okoliczność służebności przejazdu. Kluczowe jest zebranie dowodów długotrwałego korzystania z drogi przez Pana rodzinę, np. zeznania świadków, stare mapy, zdjęcia. Warto podjąć próbę polubownej rozmowy z sąsiadem, ewentualnie z udziałem mediatora. Jeśli to nie przyniesie efektu, niezbędna będzie konsultacja z prawnikiem specjalizującym się w prawie nieruchomości. Prawnik oceni sytuację, doradzi w zakresie sądowego uregulowania dostępu do drogi, zapewniając Panu stałe prawo do jej użytkowania.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Aby rozwiązać spór z sąsiadem, należy zweryfikować status prawny drogi w księgach wieczystych na okoliczność służebności przejazdu. Kluczowe jest zebranie dowodów długotrwałego korzystania z drogi przez Pana rodzinę, np. zeznania świadków, stare mapy, zdjęcia. Warto podjąć próbę polubownej rozmowy z sąsiadem, ewentualnie z udziałem mediatora. Jeśli to nie przyniesie efektu, niezbędna będzie konsultacja z prawnikiem specjalizującym się w prawie nieruchomości. Prawnik oceni sytuację, doradzi w zakresie sądowego uregulowania dostępu do drogi, zapewniając Panu stałe prawo do jej użytkowania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close