Zgubiony portfel

Pytanie na forumODP
Zgubiony portfel
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-04 22:08:30
flagAktualizacja:2025-09-09 07:14:22
ID: 6581f01f081aa

Jakiś czas temu zgubiłem portfel z pieniędzmi i dokumentami. Oczywiście zgłosiłem to na policję, zastrzegłem karty i w ogóle. Po pewnym czasie portfel znalazł się, ale bez pieniędzy. Tak się stało, że jestem prawie pewien, kto odpowiada za jego „znalezienie” i kto przywłaszczył sobie moje pieniądze. Niestety policja potrzebuje dowodów, a jedynym możliwym jest monitoring. W jaki sposób mogę ubiegać się o dostęp do zapisów monitoringu?

Porada

W celu uzyskania dostępu do nagrań z monitoringu, kluczowe jest podjęcie kilku strategicznych kroków, należy oficjalnie wystąpić do administratora danych, czyli właściciela monitoringu, z pisemnym wnioskiem, szczegółowo uzasadniając potrzebę uzyskania dostępu, wskazując na podejrzenie popełnienia przestępstwa i związek z utraconym portfelem, warto również powołać się na prowadzone postępowanie policyjne, co może zwiększyć szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku, jeśli administrator odmówi udostępnienia nagrań, można rozważyć wystąpienie do sądu z wnioskiem o zabezpieczenie dowodu, czyli nagrania z monitoringu, co wymaga jednak wsparcia prawnego, adwokat pomoże sformułować wniosek i reprezentować interesy w postępowaniu sądowym, skuteczna argumentacja prawna i odpowiednie uzasadnienie potrzeby dostępu do nagrańkluczowe dla pozytywnego rozstrzygnięcia sprawy.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close