Jak komuś zaufać?
| forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-27 16:12:27 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:19:23 |
Miałem ciężkie dzieciństwo, wychowywali mnie dziadkowie. W szkole też jakoś nie mogłem sobie znaleźć dobrego przyjaciela. Wszystkie moje związki z kobietami były raczej luźne. Wiem, że to wynika z tego, że nie umiem tak naprawdę nikomu zaufać. Jak mogę się przełamać?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozwiązaniem jest stopniowy proces, wymagający zrozumienia własnych mechanizmów obronnych, ukształtowanych przez trudne doświadczenia. Warto zacząć od małych kroków w budowaniu relacji, obserwując spójność między słowami a czynami innych osób, zamiast od razu oczekiwać pełnego zaufania. Kluczowe może okazać się wsparcie psychoterapeuty, który zapewni bezpieczną przestrzeń do przepracowania dawnych zranień oraz pomoże w nauce nowych, zdrowych wzorców tworzenia więzi, co pozwoli na stopniowe otwieranie się.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozwiązaniem jest stopniowy proces, wymagający zrozumienia własnych mechanizmów obronnych, ukształtowanych przez trudne doświadczenia. Warto zacząć od małych kroków w budowaniu relacji, obserwując spójność między słowami a czynami innych osób, zamiast od razu oczekiwać pełnego zaufania. Kluczowe może okazać się wsparcie psychoterapeuty, który zapewni bezpieczną przestrzeń do przepracowania dawnych zranień oraz pomoże w nauce nowych, zdrowych wzorców tworzenia więzi, co pozwoli na stopniowe otwieranie się.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0 | ||
| library_books Jak można walczyć ze stresem? » | |
| library_books Typ charakteru a zawód » | |
| library_books Psychologia w nauczaniu przedmiotów » |
|