Jak wpłynąć na sąsiada zachowanie

Pytanie na forumODP
Jak wpłynąć na sąsiada zachowanie
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2022-01-28 09:01:33
flagAktualizacja:2025-09-09 07:21:23
ID: 6581f0213eb44

Mam wspaniałego sąsiada, który czasem przesadza ze słuchaniem muzyki. Ja osobiście bardzo lubię tematy muzyczne, ale sąsiad czasem przesadza ze słuchaniem głośnej muzyki i czasu w jakim to robi. W jaki sposób mu to przekazać, aby nie poczuł się urażony zwracanie uwagi z mojej strony? Jak to zrobić?

Porada

Zaproponujmy więc spokojną rozmowę, wybierzmy odpowiedni moment, gdy oboje mamy czas, zacznijmy od wyrażenia sympatii do sąsiada, podkreślmy nasze dobre relacje, wspomnijmy o naszym zamiłowaniu do muzyki, aby złagodzić przekaz, następnie delikatnie zaznaczmy, że czasami muzyka jest zbyt głośna, zwłaszcza o późnych porach, co utrudnia nam odpoczynek, zaproponujmy kompromis, ustalmy wspólnie akceptowalne godziny słuchania muzyki, wyraźmy zrozumienie dla jego pasji, podkreślmy, że zależy nam na utrzymaniu dobrych relacji sąsiedzkich, zakończmy rozmowę pozytywnym akcentem, wyrażając nadzieję na wzajemne zrozumienie i dalszą dobrą współpracę.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close