Problemy z mamą

Pytanie na forumODP
Problemy z mamą
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-25 16:09:13
flagAktualizacja:2025-09-09 07:26:19
ID: 6581f01fcbfd4

Dowiedziałam się niedawno, że moja mama za naszymi plecami opowiada, że mój mąż zarabia mniej ode mnie, że powinien się ogarnąć. Nie wiem, skąd ma taką wiedzę i jaki jest w tym problem, skoro my to obydwoje akceptujemy. Jak delikatnie jej zasugerować, żeby tak nie opowiadała? Nie chcę się kłócić.

Porada

Delikatne rozwiązanie problemu z matką wymaga spokojnej rozmowy o Twoich uczuciach, bez oskarżania, powiedz jej, że komentarze o zarobkach męża sprawiają Ci przykrość, budzą dyskomfort, mimo akceptacji Waszej sytuacji finansowej, podkreśl, że to Wasza prywatna sprawa, a plotkowanie narusza zaufanie w rodzinie, poproś ją o zaprzestanie tych rozmów, wyjaśnij, że szanujesz ją, ale oczekujesz wzajemnego poszanowania prywatności, podkreśl, że chcesz unikać konfliktów, dobre relacje wymagają wzajemnego zrozumienia, szacunku do granic, taka postawa pomoże zrozumieć powagę sytuacji, uniknąć kłótni, budując lepszą komunikację.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close