Jak walczyć z zazdrością?

Pytanie na forumODP
Jak walczyć z zazdrością?
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-09-27 16:37:50
flagAktualizacja:2025-09-09 07:46:26
ID: 6581f01ed0ca1

Mój chłopak jest strasznie zazdrosny... Jak idziemy na jakąś imprezę to stoi przy mnie i pilnuje, żeby tylko nie podszedł za blisko jakiś facet. O kolegę z pracy też był zazdrosny, bo często pisał do mnie na firmowym czacie. Nie daję mu powodów do zazdrości, kocham go i wkurza mnie, że takie głupie sytuacje powodują jakieś kłótnie między nami. Jak mozna walczyć z taką zazdrością?

Porada

Kluczem jest spokojna i szczera rozmowa, zainicjowana bez emocji. Należy w niej wyrazić swoje uczucia, tłumacząc, jak jego zachowanie wpływa na relację, zamiast go oskarżać. Trzeba zapewnić go o miłości, ale równocześnie postawić jasne granice, podkreślając, że jego kontrola jest nieakceptowalna i rani. Jeśli problemem jest jego niska samoocena, warto zasugerować mu pracę nad nią, a gdy rozmowy zawiodą, rozważyć wsparcie terapeutyczne dla niego lub dla was jako pary.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close