Jak walczyć z zazdrością?

Pytanie na forumODP
Jak walczyć z zazdrością?
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-09-27 16:37:50
flagAktualizacja:2025-09-09 07:46:26
Pytanie użytkownika

Mój chłopak jest strasznie zazdrosny... Jak idziemy na jakąś imprezę to stoi przy mnie i pilnuje żeby tylko nie podszedł za blisko jakiś facet. O kolegę z pracy też był zazdrosny, bo często pisał do mnie na firmowym czacie. Nie daję mu powodów do zazdrości, kocham go i wkurza mnie, że takie głupie sytuacje powodują jakieś kłótnie między nami. Jak mozna walczyć z taką zazdrością?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Kluczem jest spokojna i szczera rozmowa, zainicjowana bez emocji. Należy w niej wyrazić swoje uczucia, tłumacząc, jak jego zachowanie wpływa na relację, zamiast go oskarżać. Trzeba zapewnić go o miłości, ale równocześnie postawić jasne granice, podkreślając, że jego kontrola jest nieakceptowalna i rani. Jeśli problemem jest jego niska samoocena, warto zasugerować mu pracę nad nią, a gdy rozmowy zawiodą, rozważyć wsparcie terapeutyczne dla niego lub dla was jako pary.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Kluczem jest spokojna i szczera rozmowa, zainicjowana bez emocji. Należy w niej wyrazić swoje uczucia, tłumacząc, jak jego zachowanie wpływa na relację, zamiast go oskarżać. Trzeba zapewnić go o miłości, ale równocześnie postawić jasne granice, podkreślając, że jego kontrola jest nieakceptowalna i rani. Jeśli problemem jest jego niska samoocena, warto zasugerować mu pracę nad nią, a gdy rozmowy zawiodą, rozważyć wsparcie terapeutyczne dla niego lub dla was jako pary.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close