Podział obowiązków małżeńskich

Pytanie na forumODP
Podział obowiązków małżeńskich
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-11-24 23:11:17
flagAktualizacja:2025-09-09 07:55:53
ID: 6581f020822c0

Jak w Waszym małżeństwie wygląda podział obowiązków? Czy mąż angażuje się w sprawy sprzątania i gotowania, czy raczej jest to na głowie Waszej? U mnie głównie ja zajmuje się domem, chciałabym, żeby mój mąż wykazał wiesza inicjatywę:/

Porada

Rozważmy otwartą i szczerą rozmowę o oczekiwaniach, wyrażajmy potrzeby jasno, unikajmy oskarżeń, skupiajmy się na rozwiązaniach, zaproponujmy podział obowiązków sprawiedliwy dla obu stron, uwzględniający preferencje i możliwości, ustalmy konkretne zadania dla każdego, ustalmy regularne spotkania, na których będziemy omawiać funkcjonowanie podziału, wprowadźmy system nagród i kar, motywujący do wywiązywania się z obowiązków, poszukajmy kompromisów, tam gdzie to możliwe, bądźmy elastyczni, dostosowujmy podział do zmieniających się okoliczności, rozważmy wspólną lekturę poradników o komunikacji w związku, ewentualnie skorzystajmy z pomocy terapeuty małżeńskiego, który pomoże nam w znalezieniu optymalnego rozwiązania, pamiętajmy o wzajemnym szacunku, doceniajmy wkład partnera, okazujmy wdzięczność za wykonane zadania, wspólnie dbajmy o harmonię w domu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close