Jak jest z tym kościołem?

Pytanie na forumODP
Jak jest z tym kościołem?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-12-13 22:22:38
flagAktualizacja:2025-09-09 08:20:25
ID: 6581f020dbd75

Czy mogę być chrzestnym dla dziecka znajomej, skoro nie uczęszczam za bardzo do kościoła, jedynie okazyjnie i nie jestem raczej praktykujący...? Czy ksiądz zaakceptuje takiego chrzestnego, zwłaszcza, że nie wiem, jak się wyspowiadam? Dawno tego nie robiłem. Znajoma nie przyjmuje odmowy. Najchętniej nie uczestniczyłbym w ogóle w tym.

Porada

Należy pilnie skonsultować się z proboszczem parafii, aby poznać kościelne wymogi dla chrzestnych, w tym dotyczące spowiedzi i praktykowania wiary. Te informacje pomogą ocenić możliwość pełnienia roli. Następnie, konieczna jest szczera rozmowa ze znajomą, w której wyjaśnisz, że Twoje obecne zaangażowanie religijne uniemożliwia odpowiedzialne pełnienie funkcji chrzestnego, zgodnie z zasadami Kościoła. Taka otwarta postawa pozwoli uniknąć nieporozumień i znajomej znaleźć inną, odpowiednią osobę.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close