Jak nauczyć dziecko korzystania z internetu?

Pytanie na forumODP
Jak nauczyć dziecko korzystania z internetu?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-19 12:25:43
flagAktualizacja:2025-09-09 08:20:34
ID: 6581f01f62fc7

Moja córka dostała pierwszy telefon. Mam jednak obawy, że zacznie w nim wyszukiwać treści nie do końca odpowiednie dla jej wieku. Jak nauczyć dziecko bezpiecznego korzystania z internetu. Kiedy jest najlepszy moment na rozmowę? Jak rozmawiać z córką o zagrożeniach w internecie. Możecie polecić książki, które pomogą mi w tym temacie?

Porada

Rozpocznij od otwartej rozmowy o internecie, wyjaśnij jego korzyści, ale i potencjalne zagrożenia, dostosuj język do wieku córki, ustal jasne zasady korzystania z telefonu, określ ramy czasowe i strony dozwolone, pokaż, jak rozpoznawać niebezpieczne treści, naucz weryfikacji informacji, podkreśl ważność ochrony danych osobowych, hasła i prywatność, zachęcaj do rozmowy o niepokojących sytuacjach, stwórz atmosferę zaufania, bądź dostępny, monitoruj aktywność online, ale dyskretnie, używaj narzędzi kontroli rodzicielskiej, filtruj treści, edukuj o cyberprzemocy, pokaż, jak reagować, buduj krytyczne myślenie, ucz, że nie wszystko w sieci jest prawdą, polecam poszukać książek i artykułów o bezpieczeństwie w internecie dla dzieci i rodziców, pamiętaj, że edukacja to proces ciągły, wymagający cierpliwości i konsekwencji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close