Jak nauczyć dziecko korzystania z internetu?

forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-19 12:25:43 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:20:34 |
Moja córka dostała pierwszy telefon. Mam jednak obawy, że zacznie w nim wyszukiwać treści nie do końca odpowiednie dla jej wieku. Jak nauczyć dziecko bezpiecznego korzystania z internetu. Kiedy jest najlepszy moment na rozmowę? Jak rozmawiać z córką o zagrożeniach w internecie. Możecie polecić książki, które pomogą mi w tym temacie?
Rozpocznij od otwartej rozmowy o internecie, wyjaśnij jego korzyści, ale i potencjalne zagrożenia, dostosuj język do wieku córki, ustal jasne zasady korzystania z telefonu, określ ramy czasowe i strony dozwolone, pokaż, jak rozpoznawać niebezpieczne treści, naucz weryfikacji informacji, podkreśl ważność ochrony danych osobowych, hasła i prywatność, zachęcaj do rozmowy o niepokojących sytuacjach, stwórz atmosferę zaufania, bądź dostępny, monitoruj aktywność online, ale dyskretnie, używaj narzędzi kontroli rodzicielskiej, filtruj treści, edukuj o cyberprzemocy, pokaż, jak reagować, buduj krytyczne myślenie, ucz, że nie wszystko w sieci jest prawdą, polecam poszukać książek i artykułów o bezpieczeństwie w internecie dla dzieci i rodziców, pamiętaj, że edukacja to proces ciągły, wymagający cierpliwości i konsekwencji.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Mam córkę w ósmej klasie szkoły podstawowej » | |
library_books Żłobek czy przedszkole? » | |
library_books Ile kupujecie prezentów na święta? » |
|