Co jest powodem dyscyplinarnego zwolnienia pracownika?

Pytanie na forumODP
Co jest powodem dyscyplinarnego zwolnienia pracownika?
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-12-15 09:08:41
flagAktualizacja:2025-09-09 07:05:22
Pytanie użytkownika

Czy planowanie założenia firmy jest powodem aby zwolnić pracownika bez wypowiedzenia? Byłem zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony. Nie podpisywałem żadnego papierka na temat zakazu konkurencji. Kiedy powiedziałem szefowi, że chcę założyć własną firmę, zwolnił mnie dyscyplinarnie. Czy mogę złożyć pozew o sprostowanie świadectwa pracy?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Dyscyplinarne zwolnienie pracownika z powodu planowania własnej firmy, bez podpisanej klauzuli o zakazie konkurencji, jest najprawdopodobniej bezzasadne, gdyż nie stanowi ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych. Zaleca się niezwłoczne złożenie odwołania do sądu pracy od rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia, z zachowaniem terminu czternastu dni od doręczenia pisma. W ramach tego postępowania, pracownik może domagać się przywrócenia do pracy, odszkodowania, a także sprostowania świadectwa pracy. Usunięcie nieprawdziwej przyczyny zwolnienia jest kluczowe dla przyszłego zatrudnienia i uniknięcia negatywnych konsekwencji, co powinno być priorytetem w działaniach prawnych.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Dyscyplinarne zwolnienie pracownika z powodu planowania własnej firmy, bez podpisanej klauzuli o zakazie konkurencji, jest najprawdopodobniej bezzasadne, gdyż nie stanowi ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych. Zaleca się niezwłoczne złożenie odwołania do sądu pracy od rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia, z zachowaniem terminu czternastu dni od doręczenia pisma. W ramach tego postępowania, pracownik może domagać się przywrócenia do pracy, odszkodowania, a także sprostowania świadectwa pracy. Usunięcie nieprawdziwej przyczyny zwolnienia jest kluczowe dla przyszłego zatrudnienia i uniknięcia negatywnych konsekwencji, co powinno być priorytetem w działaniach prawnych.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close