Jak wyleczyć chore zatoki?

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-09-27 21:21:55 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:06:24 |
Mam ciągle powracające zapalenia zatok, wiecznie zatkany nos i bóle głowy, już nie wiem co z tym robić: (Jak mogę je wyleczyć? Może polecicie jakieś naturalne sposoby?
W leczeniu nawracających zapaleń zatok, warto rozważyć płukanie nosa roztworem soli fizjologicznej, to pomaga usunąć zalegającą wydzielinę, zmniejszając obrzęk błony śluzowej, można też spróbować inhalacji z dodatkiem olejków eterycznych, na przykład eukaliptusowego lub miętowego, działają one udrażniająco, rozrzedzają wydzielinę, pamiętajmy o odpowiednim nawodnieniu organizmu, pijąc dużo wody i ciepłych naparów ziołowych, takich jak rumianek lub imbir, ważna jest także dbałość o wilgotność powietrza w pomieszczeniach, szczególnie w sezonie grzewczym, można używać nawilżaczy powietrza, w przypadku braku poprawy, konieczna jest konsultacja z lekarzem, który może zalecić odpowiednie leczenie farmakologiczne, na przykład antybiotyki lub sterydy donosowe, pamiętajmy, że przewlekłe zapalenie zatok może wymagać kompleksowego podejścia terapeutycznego.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Ból gardła domowe sposoby » | |
library_books Problemy z kolanami » | |
library_books Rower w ciąży dobry pomysł? » |
|