Jakie badania wykonać po przebyciu covid?

Pytanie na forumODP
Jakie badania wykonać po przebyciu covid?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-18 15:41:59
flagAktualizacja:2025-09-09 09:07:26
ID: 6581f02040f16

Niestety i mnie dopadł koronawirus. Zmogło mnie na prawie trzy tygodnie, na szczęście obyło się bez szpitala. Powoli dochodzę do siebie, choć muszę przyznać, że choroba nieźle mną wstrząsnęła. Jakie badania powinnam zrobić po chorobie, żeby ocenić stan mojego organizmu. Na pewno RTG płuc, ale czy coś jeszcze?

Porada

Po przebyciu COVID-19, kompleksowa ocena zdrowia jest kluczowa. Oprócz RTG płuc, należy pilnie skonsultować się z lekarzem rodzinnym. Specjalista zleci badania krwi, w tym morfologię, CRP, D-dimery, oraz oceni funkcje nerek i wątroby. Wskazane jest wykonanie EKG serca, a przy problemach oddechowych spirometrii. Monitorowanie samopoczucia, stopniowy powrót do aktywności oraz, w razie potrzeby, skierowanie do poradni post-covidowej, zapewnią pełną diagnostykę. Wczesne wykrycie potencjalnych powikłań jest niezbędne dla skutecznej rekonwalescencji, co pozwoli na odzyskanie pełni sił.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close