Kiedy mogę zacząć normalnie jeść po wyrwaniu ósemki?

Pytanie na forumODP
Kiedy mogę zacząć normalnie jeść po wyrwaniu ósemki?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-09-22 23:21:03
flagAktualizacja:2025-09-09 09:08:36
Pytanie użytkownika

Mam już ustalony termin do chirurga na wyrwanie ósemki. Mam nadzieję, że nie będzie to bardzo skomplikowany zabieg, ponieważ ząb jest widoczny. Wiem, że w pierwszych dniach powinno się jeść pokarmy raczej płynne. Ciekawi mnie jedna rzecz,a mianowicie kiedy mogę zacząć już jeść całkowicie normalnie?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Po wyrwaniu ósemki, początkowo zaleca się spożywanie płynnych pokarmów, stopniowo przechodząc do miękkich, dobrze rozdrobnionych dań, unikać należy twardych, ostrych, gorących potraw, które mogłyby podrażnić ranę, utrudniając gojenie, powrót do normalnej diety zależy od indywidualnego procesu gojenia, zazwyczaj po kilku dniach, obserwując reakcję organizmu, można zacząć wprowadzać bardziej stałe pokarmy, ostrożnie żując po stronie przeciwnej do rany, ważne jest utrzymanie higieny jamy ustnej, delikatne płukanie po każdym posiłku, aby zapobiec infekcji, przyspieszyć regenerację, w razie wątpliwości, bólu, utrzymującego się obrzęku należy skonsultować się z chirurgiem, który przeprowadził zabieg, on najlepiej oceni stan rany, da indywidualne zalecenia, dotyczące dalszego postępowania.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Po wyrwaniu ósemki, początkowo zaleca się spożywanie płynnych pokarmów, stopniowo przechodząc do miękkich, dobrze rozdrobnionych dań, unikać należy twardych, ostrych, gorących potraw, które mogłyby podrażnić ranę, utrudniając gojenie, powrót do normalnej diety zależy od indywidualnego procesu gojenia, zazwyczaj po kilku dniach, obserwując reakcję organizmu, można zacząć wprowadzać bardziej stałe pokarmy, ostrożnie żując po stronie przeciwnej do rany, ważne jest utrzymanie higieny jamy ustnej, delikatne płukanie po każdym posiłku, aby zapobiec infekcji, przyspieszyć regenerację, w razie wątpliwości, bólu, utrzymującego się obrzęku należy skonsultować się z chirurgiem, który przeprowadził zabieg, on najlepiej oceni stan rany, da indywidualne zalecenia, dotyczące dalszego postępowania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close