Jak sobie radzić z bolesnymi miesiączkami?

Pytanie na forumODP
Jak sobie radzić z bolesnymi miesiączkami?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-09-22 23:30:28
flagAktualizacja:2025-09-09 09:06:23
Pytanie użytkownika

Odkąd pamiętam, zawsze miałam problem z bolącym brzuchem i kręgosłupem podczas okresu. Przez dwa pierwsze dni jestem po prostu nie do życia. Zażywam proszki przeciwbólowe, ale mimo to często ciężko mi funkcjonować w pracy i skupić się na czymkolwiek. Czy jest coś co mogę jeszcze zrobić, żeby lepiej znosić te dni?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W celu złagodzenia bolesnych miesiączek, poza lekami przeciwbólowymi, warto rozważyć kilka dodatkowych strategii, regularne ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza te o niskiej intensywności, mogą zmniejszyć dyskomfort, dieta bogata w magnez i kwasy omega-3 może mieć korzystny wpływ na redukcję stanów zapalnych, ciepłe okłady na podbrzusze lub ciepła kąpiel mogą przynieść ulgę, techniki relaksacyjne, takie jak medytacja lub joga, pomagają w redukcji stresu, co może wpłynąć na zmniejszenie bólu, suplementacja witaminami z grupy B, szczególnie B1 i B6, może wspomóc łagodzenie objawów, warto skonsultować się z lekarzem ginekologiem, który może zalecić dodatkowe badania lub terapie, takie jak hormonalna antykoncepcja, w celu regulacji cyklu i zmniejszenia dolegliwości.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W celu złagodzenia bolesnych miesiączek, poza lekami przeciwbólowymi, warto rozważyć kilka dodatkowych strategii, regularne ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza te o niskiej intensywności, mogą zmniejszyć dyskomfort, dieta bogata w magnez i kwasy omega-3 może mieć korzystny wpływ na redukcję stanów zapalnych, ciepłe okłady na podbrzusze lub ciepła kąpiel mogą przynieść ulgę, techniki relaksacyjne, takie jak medytacja lub joga, pomagają w redukcji stresu, co może wpłynąć na zmniejszenie bólu, suplementacja witaminami z grupy B, szczególnie B1 i B6, może wspomóc łagodzenie objawów, warto skonsultować się z lekarzem ginekologiem, który może zalecić dodatkowe badania lub terapie, takie jak hormonalna antykoncepcja, w celu regulacji cyklu i zmniejszenia dolegliwości.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Lista najlepszych odpowiedziOceń
Dobry jest termofor, kup sobie
ilość ocen: 1
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close