Problem z krwawiącymi dziąsłami

Pytanie na forumODP
Problem z krwawiącymi dziąsłami
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-22 19:46:26
flagAktualizacja:2025-09-09 09:14:28
ID: 6581f0205cad7

Od pewnego czasu zmagam się z problemem krwawiących dziąseł. Nie wiem czym jest to spowodowane. Nie zmieniałam pasty, używam nadal tej samej szczoteczki co zwykle. Nie chcę iść obecnie do dentysty, ponieważ boję się zachorowania na koronawirusa. Czy wiecie, jak mi pomóc?

Porada

Krwawiące dziąsła mogą być problemem, wymagają więc uwagi, warto zatem rozważyć kilka rozwiązań, można zacząć od dokładniejszej higieny jamy ustnej, w tym nitkowania zębów, które usuwa resztki jedzenia spomiędzy zębów, można też spróbować płukanek antyseptycznych, redukują one bakterie w jamie ustnej, warto też zwrócić uwagę na dietę, niedobory witamin, zwłaszcza witaminy C, mogą wpływać na stan dziąseł, można też spróbować delikatnej szczoteczki do zębów, zbyt twarde włosie może podrażniać dziąsła, jeśli problem nie ustąpi, konieczna będzie konsultacja ze stomatologiem, można też poszukać teleporady, by omówić problem i uzyskać wstępne zalecenia, ważne jest szybkie działanie, by zapobiec poważniejszym problemom.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close