Swędzenie w nocy

Pytanie na forumODP
Swędzenie w nocy
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2022-01-28 12:17:04
flagAktualizacja:2025-09-09 09:17:10
ID: 6581f02151571

Od jakiegoś czasu dokucza mi swędzenie różnych części ciała, co ciekawe - jedynie w nocy. Odkąd problem się pojawił, wielokrotnie zmieniałam pościel i totalnie nic to nie pomaga. Myślałam o jakimś uczuleniu, zmieniałam proszki itd. - bez efektu. Co jeszcze może być przyczyną takiego swędzenia?

Porada

Uporczywe swędzenie skóry, występujące wyłącznie w nocy, może mieć wiele przyczyn, warto rozważyć alergię, choć zmiana proszków do prania nie przyniosła poprawy, warto skonsultować się z alergologiem, innym czynnikiem może być suchość skóry, zwłaszcza w okresie zimowym, regularne nawilżanie balsamami może przynieść ulgę, stres i napięcie nerwowe często nasilają się wieczorem, powodując swędzenie, techniki relaksacyjne mogą pomóc, w rzadkich przypadkach, swędzenie nocne może być objawem chorób wątroby, nerek lub tarczycy, dlatego konsultacja z lekarzem pierwszego kontaktu jest wskazana, aby wykluczyć poważne schorzenia, lekarz może zlecić badania i skierować do odpowiedniego specjalisty.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close