Problem z chwilówką

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-26 16:31:33 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:11:53 |
Lata temu wzięłam chwilówkę i spłaciłam ją, a niedawno dostałam pismo, że mój dług został przekazany do windykacji i może pojawić się windykator terenowy. Okazało się, że naliczyli sobie jakieś opłaty za kilka dni opóźnienia w spłacie, ale wcześniej nic o tym nie pisali. Czy muszę to opłacić lub co mogę zrobić, by nie płacić?
Proponuje się natychmiastowe zażądanie od firmy windykacyjnej pełnej dokumentacji długu, w tym szczegółowego rozliczenia naliczonych opłat oraz kopii oryginalnej umowy pożyczki. Należy dokładnie sprawdzić zapisy umowy dotyczące opłat za opóźnienie i obowiązku informowania o nich, gdyż brak wcześniejszych powiadomień o dodatkowych kosztach po spłaceniu głównej kwoty może podważyć zasadność roszczenia. W przypadku braku podstaw, należy pisemnie zakwestionować żądanie zapłaty, powołując się na uregulowanie pierwotnego zobowiązania i brak informacji. Zaleca się również konsultację z rzecznikiem praw konsumentów lub prawnikiem specjalizującym się w prawie dłużniczym. Ważne jest, aby nie uznawać długu ani nie dokonywać wpłat, dopóki jego zasadność nie zostanie potwierdzona, co ochroni przed nieuzasadnionymi obciążeniami.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Co jest powodem dyscyplinarnego zwolnienia pracownika? » | |
library_books Czy warto podpisywać intercyzę? » | |
library_books Jak spisać umowę wynajmu mieszkania? » |
|