Chłopak namawia mnie do seksu, jak mu odmówić?

Pytanie na forumODP
Chłopak namawia mnie do seksu, jak mu odmówić?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-20 08:49:59
flagAktualizacja:2025-09-09 07:15:22
ID: 6581f01f6a057

Jesteśmy z moim chłopakiem od pół roku. Kocham go. Niestety od jakiegoś czasu naciska mnie bardzo, żebyśmy zaczęli współżyć. Nie jestem na to gotowa. Jak mu o tym powiedzieć? Nie chciałabym zranić jego uczuć. Jednak boję się, że jak mu odmówię to wówczas mnie zostawi. Jak delikatnie mu zasugerować, że nie jestem gotowa?

Porada

Przede wszystkim, otwarcie i szczerze porozmawiaj z chłopakiem o swoich uczuciach, wyjaśnij, że go kochasz, ale nie czujesz się jeszcze gotowa na współżycie, podkreśl, że to ważna decyzja i potrzebujesz więcej czasu, aby się z nią oswoić, wyraź swoje obawy dotyczące jego reakcji, zapewniając go jednocześnie o swoim zaangażowaniu w związek, zaproponuj inne formy bliskości i intymności, które oboje akceptujecie, aby pokazać, że zależy ci na relacji, ale chcesz, aby rozwijała się w tempie, które jest komfortowe dla was obojga, ustalcie jasne granice i oczekiwania, aby uniknąć nieporozumień i presji w przyszłości, pamiętaj, że twoje uczucia i potrzeby są równie ważne jak jego, więc masz prawo do odmowy, nie ulegaj presji, jeśli nie jesteś przekonana.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close